Contact Bel (024) 388 22 99 Vacatures
Menu
Powering
your potential
Home > Alle artikelen en videos > To AI or not to AI

To AI or not to AI

Een chatbot die je vertelt hoeveel vakantiedagen je nog hebt, een systeem om passieve kandidaten te identificeren via hun online gedrag of een platform zodat je nieuwe collega’s zo snel mogelijk up and running zijn? Artificial Intelligence is nu al niet meer weg te denken. Maar welke impact gaat het hebben op Human Resources?

Wat de CEO’s denken
Volgens een IBM-enquête uit 2017 onder 6000 leidinggevenden, vindt 66 procent van de CEO’s dat cognitieve computing van grote waarde kan zijn voor HR. Deze waarde is echter lastig om weer te geven.

“Het totale voordeel van wat AI voor HR kan betekenen is niet makkelijk te definiëren, want er is nogal een reis te gaan,” aldus Michael de Graaf, Talent Acquisition – Centres of Excellence Leader bij Deloitte Touche Tohmatsu. “Wat echter duidelijker wordt, is dat het concept van ‘werk’ verandert, of we dat leuk vinden of niet. De concepten werk, werknemer en werkplek moeten nu tegen het licht gehouden worden. Daarnaast moeten we ons afvragen wat de rol van HR – uitgebreid met AI – zal zijn.”

Wat een HR-professional kan verwachten
Simpele, herhaalbare taken worden binnenkort geautomatiseerd. Kate Guarino, directeur Human Resources Operations voor Pegasystems, zei dat AI een mogelijkheid biedt voor HR om “repetitieve, laagwaardige toegevoegde taken” te automatiseren en de focus te verleggen naar strategisch werk. Ze noemde het voorbeeld van standaard stappen die worden genomen bij een nieuwe medewerker (het toewijzen van ruimte, het voorzien van een laptop, etc.). Door hier tijd te besparen kunnen HR-teams zich richten op waardevoller werk, zoals coaching, onboarding en continue feedback.

En de banen dan?
Bij iedere sprong vooruit zijn we geneigd te vrezen voor onze baan, de industriële revolutie is hier een mooi voorbeeld van. Waarschijnlijk verdwijnen er enkele banen, enkele zullen veranderen, maar er komen ook nieuwe banen bij. Bang zijn is dus nergens voor nodig, want we worden door deze vooruitgangen alleen productiever. Zie het als een soort persoonlijke assistent die allerlei bijzaken voor jou kan regelen, zodat jij je bezig kan houden met je hoofdtaken, bijvoorbeeld het coachen van medewerkers.

Onboarding
Door goede begeleiding zijn nieuwe medewerkers sneller productief, meer betrokken en ze vertrekken minder snel. Dit bereik je met onboarding, en dat gaat veel verder dan iemand een werkplek aanwijzen. Bij onboarding stel je de nieuwe medewerker op de hoogte van alle regels, wat je van ze verwacht, de bedrijfscultuur en de netwerken waar ze deel uit van gaan maken. De harde specs van onboarding moeten goed geautomatiseerd zijn: telefoon, werkplek, auto en dergelijke. Je voelt je tenslotte niet erg welkom als er op je eerste dag nog een plek voor jou gezocht moet worden. Daarnaast heb je als nieuwe werknemer vaak een tal van vragen, zoals hoe kan ik vakantiedagen opnemen, hoe is de organisatie gestructureerd, of is Hemelvaart een verplichte vrije dag? Dit soort vragen kunnen makkelijk beantwoord worden door een intelligente chatbot.

De grootste uitdaging voor de toekomst
Het belangrijkste is dat de stap gemaakt wordt. De HR afdeling wordt doorgaans niet gezien als de belangrijkste afdeling in een bedrijf. Daarom is budget vrijmaken voor een tamelijk groot en nieuw project zoals AI is geen makkelijke opgave, maar het is wel de toekomst.

Bronnen
Rapport IBM Watson